آیت الله العظمی محقق داماد كسی بود كه علم و اخلاق، زهد و پارسایی، تواضع و ولایتمداری را یكجا در خود جمع كرده بود

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی: خصوصیاتی که آیت الله العظمی آخوند همدانی درباره یک استاد به بنده فرموده بودند همه در آیت الله العظمی محقق داماد جمع بود.

IMG_1989

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی مدظله العالی، این مرجع عالیقدر جهان تشیع امروز در درس خارج خود که در مسجد اعظم قم برگزار شد، بعد از نقل چندی از مطالب فقهی و اصولی آیت الله العظمی محقق داماد با اشاره به برگزاری كنگره آموزگار فقیهان در تكریم آیت الله داماد، به بیان خاطراتی از استاد خود مرحوم آیت الله العظمی سید محمد محقق داماد پرداختند و گفتند: آنچه مایه تأسف است قدر این استاد عزیز ما مجهول مانده و من از برگزاركنندگان این كنگره تشكر می‌كنم.

معظم‌له ادامه دادند: در سال 1322 شمسی بنده قصد سفر از همدان به قم برای ادامه تحصیل داشتم، خدمت آیت الله العظمی آخوند همدانی رسیدم تا خداحافظی کنم و ایشان تأکید ویژه‌ای بر انتخاب استاد عالم و با تقوا داشتند و صفاتی از نهج البلاغه و کلامی از پیامبر برایم خواندند و فرمودند استاد باید این ویژگی‌ها را داشته باشدکه بنده بعد از آمدن به قم بدنبال استادی با آن ویژگی‌ها رفتم تا اینكه در درس آیت الله العظمی محقق داماد شرکت کردم. دیدم همانند تشنه‌ای كه به آب می‌رسد، گم شده خودم را یافتم.

ایشان با اشاره به پنجاهمین سالگرد ارتحال مرحوم آیت الله العظمی محقق داماد، به ویژگی های برجسته استاد خود اشاره کردند و افزودند: خصوصیاتی که آیت الله العظمی آخوند همدانی درباره یک استاد به بنده فرموده بودند همه در آیت الله العظمی محقق داماد جمع بود.

این مرجع تقلید با بیان این که آیت الله العظمی محقق داماد از نظر علم در سطحی بالا و بسیار دقیق بودند اظهار داشتند: هركسی نمی‌توانست درس ایشان را درك كند، مطالب دقیق و الفاظ سنگین بود، تقوا، زهد و تواضع ایشان زبانزد بود و بنده علاوه بر سطح یعنی بخشی از مكاسب وكفایه، توفیق 12 سال شرکت در درس خارج ایشان را داشتم آیت الله العظمی محقق داماد بیان خاصی در تدریس داشتند و نخبه پروری می‌کردند و افراد بزرگی در درس ایشان شرکت داشتند. ما در قم عده‌ای بودیم كه معروف به شاگردان آقای داماد بودیم.

ایشان ادامه دادند: آیت الله العظمی محقق داماد شاگردان را به نوشتن تشویق می‌کرد و به مطالعه نوشته‌های شاگردان می‌پرداخت و اگر نکاتی داشت در حاشیه می‌نوشت، بنده نوشته‌های دارم كه دستخط مبارك ایشان درحاشیه آن است كه اشكالات بنده را بر طرف می‌كرد، ایشان خیلی مهربان و شاگرد پرور بود، شاگردان هر وقت با ایشان کار داشتند حاضر بود و نیازی نبود که از قبل وقت گرفته شود.

آیت الله العظمی نوری همدانی اظهارداشتند: آیت الله العظمی محقق داماد دارای تقوا و تواضع ویژه ای بودند و با وجود داشتن شاگردان فراوان به احترام آیت الله بروجردی در درس ایشان شرکت می‌کرد.

ایشان عنوان کردند: مرحوم آیت الله العظمی محقق داماد در ولایت قوی بود، روزی ایشان درباره وضو درس می گفتند بحث درباره مواجهه امام رضا(ع) و مأمون بود که در آن زمان حضرت مجبور شدند به مأمون امیرالمؤمنین خطاب کند، در اینجا ایشان منقلب شدند و گفتند ببینید وضع چگونه بوده که امام رضا(ع) به مأمون امیرالمؤمنین می‌گوید، به اندازه‌ای ایشان منقلب شد و گریه کرد که درس را ناتمام گذاشت و رفت.

مرجع عالیقدر جهان تشیع با تأکید بر تکریم اساتید خاطرنشان کردند: برکت علم در تعظیم استاد است و نباید اساتید خود را فراموش کنیم، اگر اساتید در قید حیات هستند باید تکریم شوند و اگر در حیات نیستند  باید برای علو درجاتشان دعا کرد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی در ادامه به درخواست شاگردان بعد از اتمام درس به خاطرات آیت الله داماد پرداخته و فرمودند: او فقط استاد بنده نبود بلكه مثل یك پدر مهربان برایم بود و اگر چیزی دارم به بركت این استاد بود.

ایشان ادامه دادند: وقتی آیت الله العظمی بروجردی خواستند جامع الاحادیث را بنویسند عده‌ای را از شاگردان نخبه خود را خواستند و موضوع را مطرح كردند؛ من آن موقع از نظر داشتن كتاب ضعیف بودم، خدمت آقای داماد موضوع را گفتم و ایشان فرمودند "هیچ نگران نباش"، من را با خود به منزل برد و تمام كتاب‌ها را در اختیار من گذاشت و فرمود هر چه می‌خواهی جمع كن و ببركارت را انجام  بده.

معظم‌له گفتند: بنده دو مرتبه برای امتحان رفتم؛ یكبار سطح و یكبار خارج. هر دو بار ایشان در جلسه امتحان حضور داشتند و هر دوبار به اساتید دیگر گفتند "ایشان شاگرد من است و من ایشان را می‌شناسم" و مانع از دادن امتحان بنده شد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی در پایان فرمودند: خلاصه این مرد آنقدر بزرگ بود و آنقدر مطلب در طی این سال‌ها از ایشان دارم شاید ساعت‌ها زمان ببرد تا بگویم. این مطالب را هم عرض كردم خواستم در حد خودم ادبی به این فیقه بزرگ و استادم كرده باشم و توصیه موكد دارم از اساتید غافل نشوید.